Beroende på vem du frågar, så kommer du säkerligen få olika svar på hur du ska elda. Men mycket beror även på hur just din anläggning ser ut, vad det är för typ av eldstad, vad den har för förutsättningar och vilket bränsle du använder.
Nu för tiden så ska eldningsinstruktioner följa med eldstaden, och det är viktigt att man följer dessa. De är framtagna genom beräkningar som går hand i hand med till exempel eldstadens material, dess utformning och hur långt eldstaden kan stå ifrån en brännbar vägg.
En fullständig förbränning, det vill säga att det inte finns några restprodukter kvar så som aska och sot, går i princip bara att åstadkomma i ett laboratorium. Men tillför man rätt ingredienser i rätt mängd så kan man effektivisera sin eldning och få en mindre mängd restprodukter och minska risken för tjärbeläggningar och onödiga utsläpp.
En braskamin är inte gjord för att värma ett helt hus, utan endast rummet där den står. Alltför stora vedinlägg och långa eldningscykler kan leda till överhettning av kaminen och skorstenen vilket i sin tur ökar risken för antändning av närliggande brännbara material. Den största risken är bjälklaget. Dessutom förkortar övereldning eldstadens och skorstenens livslängd betydligt.
Följ alltid kamintillverkarens eldningsinstruktioner.
Elden ska brinna med en klar och livlig låga, och du kan gå ut och kolla på röken som kommer ur skorstenen för att enkelt se om förbränningen är bra. Röken ska vara osynlig och du kan se hur den varma luften rör sig över skorstenens mynning.
Är röken däremot svart och tung är det en indikation på att något inte står rätt till. Orsaken kan vara flera och beror på hur din anläggning ser ut, vi har listat de vanligaste åtgärderna du kan testa för att få ut mer värme, minska utsläppen och elda säkert. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har några funderingar eller behöver vägledning i din eldningsteknik.
För att elden ska kunna brinna behöver den syre. Om du har svårt att få fyr i din eldstad betyder det oftast att du inte har tillräckligt med förbränningsluft. Detta kallar vi för "pyreldning" och ökar risken för att få tjära i skorstenen eftersom förbränningen inte blir fullständig.
Det är också viktigt att det finns tillräckligt med tillluft in i huset. Kunder som bor i ett väldigt tätt hus upplever ofta att det är svårt att få fart på brasan och att det ryker in. Då kan man behöva installera friskluftsventiler i husets fasad för att få in mer luft.
Om du inte får fyr i din eldstad så kan det bero på flera olika saker, och upplever du problem med din eldstad är du alltid välkommen att kontakta oss.
Det är viktigt att du inte eldar för länge i din eldstad för att undvika värmepåverkan på närliggande brännbara material, och för att din anläggning ska hålla länge. Titta i dina eldningsinstruktioner för att se vad som gäller för dig. Om du har en äldre eldstad som inte har några instruktioner så brukar vi generellt rekommendera att du eldar i maximalt 2-4 timmar, och sedan låter eldstaden svalna lika länge innan du börjar elda igen.
Lägg inte i för mycket ved i din eldstad. Generellt brukar vi rekommendera max 1-2 kilo ved per timme, men läs dina eldningsinstruktioner från kamintillverkaren då det kan variera mellan eldstäder och deras utformning. Eldar du med för mycket bränsle kan temperaturen bli för hög och du riskerar att elda sönder både din kamin och skorsten, samtidigt som du markant ökar risken för värmeöverföring till närliggande brännbara material som till exempel genomföringen vid bjälklaget.
Om du eldar med ved så är det viktigt att den har lagom fukthalt, mellan 15-20%, alltså varken för torr eller för blöt. Är den för torr riskerar du att det brinner snabbt med ökade utsläpp och sotbildning, och är den för fuktig riskerar du tjärbildning. Om du inte har en fuktmätare så kan du testa att slå ihop två vedträn, om hörs det ett härligt klingande ljud så brukar den vara lagom torr.
Att ha ett litet lager av aska i botten på eldstadsutrymmet har sina fördelar, men det får inte bli för mycket. På vissa modeller av eldstäder kan det täppa till ventilen till förbränningsluften och bidra till ökad sotbildning och i vissa fall även tjära.
Brand på grund utav felaktig askhantering är tillsammans med soteld den vanligaste eldstadsrelaterade branden i Sverige. Eftersom aska isolerar värme kan den ligga och glöda i flera dygn efteråt. Askan ska placeras i ett kärl av obrännbart material med lock, och det är viktigt att inte ställa kärlet för nära något brännbart som husets fasad, veranda eller på brännbart underlag.
När askan har svalnat ska den lämnas på återvinningscentralen, men du kan också strö en liten mängd i blomrabatten och trädgårdslandet som jordförbättrare. Ett annat husmorstips är att dutta lite fuktigt tidningspapper i askan och sedan torka av braskaminens glas för att ta bort envist sot.
Du är varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor angående eldning, och du kan såklart passa på att fråga din sotare eller brandskyddskontrollant vid besöket om du har några funderingar.
Vi ser fram emot höra ifrån dig!