Sotningsdistriktets logotyp
Skorstensfejaremästarnas riksförbund loggaFR2000 certifikat
Tips från skorstensfejaremästaren

Frågor om nyinstallation och väsentlig förändring

Om du funderar på att skaffa en eldstad eller göra en väsentlig förändring så är det lite att tänka på. Många entreprenörer som säljer och installerar braskaminer och rökkanaler hjälper dig på vägen. Det är viktigt att du är medveten om dina skyldigheter enligt Plan och Bygglagen och Boverkets byggregler, och vad entreprenören erbjuder dig för att slippa tråkiga missförstånd.

Om du behöver konsultation

Funderar du på att själv installera din eldstad kan vi hjälpa dig genom ett besök hemma hos dig. Det är svårt att ge individuella rekommendationer kring hur just du ska installera en eldstad via en konsultation på telefon på grund utav att det lätt blir missförstånd kring hur bostaden är uppbyggd och hur du har tänkt att installera eldstaden och rökkanalen.

Du är välkommen att kontakta oss för tidsbokning, och du kan även kontakta en auktoriserad installatör av eldstäder.

Dekoration på sidan av en gjutjärnskamin i form av ett lejon som håller i en yxa

Plan och Bygglagen

Det är Plan och Bygglagen samt Boverkets byggregler som gäller vid väsentlig förändring eller nyinstallation, vi rekommenderar dig att läsa på om vilka lagar och regler som gäller. Ännu ett tips är att gå in på Boverkets kunskapsbank för att lära dig mer.

Boverkets kunskapsbank
Pil till höger ikon

Godkända eldstäder

Det kanske svåraste steget brukar vara att bestämma sig för vilken eldstad du vill ha. Det är bra att inte bara tänka estetiskt, utan också vilka behov du har. Har du tänkt att elda för uppvärmning, ett komplement eller för att sätta stämningen en kall vinterdag? Återförsäljare och tillverkare kan vägleda dig i valet om vilken eldstad som passar dig.

Det finns även regler kring hur effektiva nya eldstäder behöver vara, och i prestandadeklarationen kan du avgöra om den är godkänd i Sverige. Den måste också vara CE-märkt för att få säljas från företag till privatperson inom EU. Det finns dock undantagsregler, där du exempelvis får installera en köksspis som inte uppfyller kravet på verkningsgrad och utsläpp om den anses vara tidstypisk gentemot fastigheten. Det är byggnadsnämnden som beslutar i den frågan.

Läs mer i Plan och Bygglagen och Boverkets byggregler.

Boverkets kunskapsbank
Pil till höger ikon

Kontakta byggnadsnämnden

Du behöver göra en bygganmälan, i vissa fall ansöka om bygglov, till din byggnadsnämnd om du vill installera en ny braskamin. Bland annat kan du behöva bifoga ritningar över hur eldstaden och den tillhörande rökkanalens dragningar kommer se ut när det är klart, vilken typ och modell av eldstad och rökkanal etc.

När det är godkänt kommer du få ett startbesked, och du får inte påbörja arbetet innan det är utfärdat.

Glöm inte taksäkerheten

Utöver installation av braskamin och tillhörande rökkanal, behöver även takstege och glidskydd monteras enligt Plan och Bygglagen. Beroende på hur hög din skorsten är kan du även behöva en stege på skorstenen.

Du kan läsa mer på Taksäkerhetskommitténs hemsida och lära dig mer om branschstandarden, och taksäkerheten tas även upp i Boverkets byggregler.

Boverkets kunskapsbank
Pil till höger ikon
Taksäkerhetskommittén
Pil till höger ikon

Installationsbesiktning

När arbetet är klart måste installationen godkännas av byggnadsnämnden. För att de ska kunna utfärda ett slutbesked krävs det att en sakkunnig besiktningsman har utfärdat en installationsbesiktning utan anmärkningar.

Du får inte använda eldstaden innan byggnadsnämnden tagit ett beslut och slutbeskedet har utfärdats.

Läs mer om våra besiktningar
Pil till höger ikon

Vi finns här för dig

Du är varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor angående nyinstallation eller reparation, och du kan även passa på att fråga din sotare eller brandskyddskontrollant vid besöket om du har några funderingar.

Vi ser fram emot höra ifrån dig!

Alvesta Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon
Lessebo Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon
Sävsjö Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon
Tingsryd Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon
Uppvidinge Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon
Vaggeryd Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon
Växjö Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon