Sotning och brandskyddskontroll är lagstadgat i Lag om Skydd mot olyckor samt i MSB's föreskrifter, det är kommunen som har ansvar över att tjänsterna utförs. Det är Sotningsdistriktet som efter upphandlingar har fått uppdraget av våra kommuner att se till att lagen efterföljs, för att minska risken för brand, brandspridning och olyckor.
Eldstadsrelaterade bränder är bland de vanligaste orsakerna till brand i bostäder. Vid sotning tas brandfarliga beläggningar bort för att minska risken för soteld, och vid en brandskyddskontroll kontrolleras statusen på anläggningen för att upptäcka eventuella brister som kan leda till brand i närliggande byggnadsdelar. Det är Lag om skydd mot olyckor som reglerar sotning och brandskyddskontroll, och vi uppmanar dig att läsa den senaste versionen.
I Lag om skydd mot olyckor står det så här:
2 Kap: Enskildas skyldigheter
2§ Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning [. . . ] vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.
3 Kap: Kommunens skyldigheter
4§ En kommun skall i brandförebyggande syfte ansvara för att rengöring (sotning) sker av fasta förbränningsanordningar, som inte är inrättade för eldning uteslutande med gas, och därtill hörande rökkanaler. Detsamma skall gälla imkanaler i restauranger, storkök och därmed jämförbara utrymmen.
[. . .] Kommunen skall i brandförebyggande syfte även ansvara för att det som skall rengöras enligt första stycket samt skorstenar, tak och anslutande byggnadsdelar kontrolleras från brandskyddssynpunkt (brandskyddskontroll).
För att förenkla det, så betyder det att kommunen har ansvar över att sotning och brandskyddskontroll utförs för att minska risken för bränder och olyckor.
Ägare eller nyttjanderättshavare till fastigheter ska vidta de åtgärder som behövs för att förebygga att det börjar brinna, där sotning och brandskyddskontroll anses vara en skälig åtgärd.
Genom att utföra sotning och brandskyddskontroller kan vi i tidigt skede hitta brister och upplysa ägare och nyttjanderättshavare så att de i sin tur kan åtgärda detta och därmed uppfylla sitt ansvar enligt LSO.
Beroende på kommun så skickar vi ut en pappersavi minst 2 veckor innan det är dags för sotning eller brandskyddskontroll, så att du ska hinna förbereda dig inför vårt besök. Gäller det ett fritidshus skickar vi avin tidigare.
Under flikarna sotning och brandskyddskontroll kan du läsa mer om tjänsterna, och hur du kan förbereda dig inför vårt besök.
Du behöver meddela oss senast 24 timmar innan besöket om du behöver omboka sotningen eller brandskyddskontrollen till en annan dag för att undvika en avgift.
Du behöver även kontakta oss om vi kan utföra sotningen eller brandskyddskontrollen trots att du inte är hemma för att undvika missförstånd. Det kan vara information om behjälpliga grannar, hundar eller hur vi kommer in i huset eller pannrummet.
Vi har möjlighet att utföra sotning och brandskyddskontroller under kvällstid fram till kl. 20.00, alla vardagar i veckan, för att du ska kunna hitta en tid som passar dig.
Vi har möjlighet att utföra sotning och brandskyddskontroll under kvällstid fram till klockan 20.00 alla vardagar i veckan. Tänk på att taxan för sotning och brandskyddskontroll blir dyrare eftersom omkostnaderna för lön och resa blir högre.
Enligt LSO är det tillåtet att själv ta hand om sotningen, det vill säga att vara egensotare. Då vänder du dig till räddningstjänsten i din kommun. Om du blir godkänd som egensotare kommer du få ett intyg som du sedan skickar till oss.
Däremot så får du inte utföra brandskyddskontrollen själv, som måste göras av en utbildad skorstensfejaretekniker / brandskyddskontrollant.
Tidsfristerna mellan sotningen och brandskyddskontrollen varierar beroende på vilken typ av eldstad du har, vilket bränsle du eldar med och hur ofta du använder den. Det är kommunerna som bestämmer hur lång tid det ska gå mellan sotningarna, baserat på rekommendationer från Myndigheten för samhällskydd och beredskap. Intervallerna för brandskyddskontroll bestäms av MSB's föreskrifter, eftersom det är en myndighetsutövning.
Sotning
Eftersom det är kommunerna som beslutar tidsfristen så kan de variera, för att se gällande frister kan du oftast hitta dem hos räddningstjänstens hemsida som ansvarar för din kommun. Du är också varmt välkommen att kontakta oss för att ta reda på vad som gäller just dig, eller upplysa oss om du har börjat elda mer eller mindre för att eventuellt ändra fristen. Nedan hittar du länkar till respektive kommun/räddningstjänst.
Brandskyddskontroll
Du kan gå in på MSB's hemsida för att ta reda på gällande frister för brandskyddskontrollen. Du är såklart välkommen att kontakta oss för att ta reda på vad som gäller just dig.
Det är kommunen som har i uppgift att bestämma priser för sotning och brandskyddskontroll, som kallas för sotningstaxa och brandskyddskontrollstaxa.
Du är varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor angående sotning och brandskyddskontroll, och du kan även passa på att fråga din sotare eller brandskyddskontrollant vid besöket om du har några funderingar.
Vi ser fram emot höra ifrån dig!